Pages

::-Klik Gambar Untuk Magnify-::

Tuesday, June 28, 2011

Dosa, Pahala, Taubat dan Ajal

Ajal maut setiap orang telah ditentukan.
Entah bile ajal kite akan tibe tak siapa pun tau.
Tiap kali melihat kematian, kite akan terasa sebak.
Menginsafi kesalahan dan dosa yang kite telah lakukan.
Terasa ajal kite akan tiba bile-bile masa.
Tapi untuk beberapa ketika kemudian kite alpa, kite lupe, kite leka dengan khayalan dunia semula.
Bila ditanya tentang taubat, mungkin ada yang berkata "ahh...muda lagi. lambat lagi nak mati. da tua nanti boleh taubat." 
Yakin ke kite boleh hidup sampai tua?
Yakin ke waktu ajal menjemput tiba kite dah bertaubat?
Kalau tua baru nak bertaubat, waktu bile nak buat pahala?


Awal pagi tadi aku dikejutkan dengan mesej dari kawan sekelas sekolah 

"salam.. nak bgtau.. hajar rosli dah meninggal arini"
Terasa macam kilat menyentap.terus aku call kawan aku untuk pastikan die tak bergurau.
Memang tak pernah terduga, seawal usia 22 tahun aku boleh dikejutkan dengan pemergian salah seorang sahabat.
Memang terasa terkilan sebab aku dah rancang nak buat reunion sahabat-sahabat sesame batch mase sekolah dulu, malam tadi pon rancak kat fb kawan2 sume nak join reunion. Alih-alih awal pagi dapat mesej yang menyedihkan. Lebih lagi terasa terkilan sebab arwah dulu same kelas dari tingkatan 4 hingga tingkatan 5. Sejak abis spm langsung tak pernah terserempak. Nak datang waktu raya pon ade je aral yang melintang.
Allah lebih berhak ke atas nyawa hamba-hambanya.
Kite sebagai hamba yang masih bernyawa ni hendaklah sentiasa mengingati mati dan mendoakan kesejahteraan mereka-mereka yang telah menghadap Pencipta terlebih dahulu.
Bagi yang beragama Islam, sedekahkanlah Al-Fatihah

SEMOGA ALLAH MELIMPAHKAN RAHMAT DAN KASIH SAYANG-NYA KEPADA ARWAH. DAN SEMOGA BELIAU DITEMPATKAN BERSAMA-SAMA ORANG YANG BERIMAN

AL-FATIHAH KEPADA SITI HAJAR BINTI ROSLI

*p/s- sudah bersediakah kite dengan ajal yang bakal menjemput tiba bila-bila masa??beringat, beramal dan bertaubatlah selalu

4 comments:

  1. al-fatihah.. moga di permudahkn urusan..

    ReplyDelete
  2. Phentermine.....

    A nice post thanks for sharing.....

    http://www.PhentermineHome.com/

    ReplyDelete
  3. al fatihah..
    motivate me a lot..

    ReplyDelete
  4. ajal maut semua kita tak tau..kalau kita tau bila ajal kita,mesti kita rilek kalau kita masih panjang umur kan...semoga arwah ditempatkan di kalangan orang yg beriman...Al-Fatihah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...