Pages

::-Klik Gambar Untuk Magnify-::

Friday, December 9, 2011

Mari Mencandat Sutun

Berkurun aku tak update blog...Bukan aku malas..Bukan..Sila la percaya...Kalau tak percaya, belahlah dada, operate lah hati..

Sebab apa aku tak update?

Sebab....Sebab...

eeerrrr....

Eh....Sapa yang pernah pergi candat sotong?Haaa...mesti ada tak pernah pergi kan? Mencandat sotong ni tak sama macam mancing ikan. Kalau mancing ikan ni memang layan bertarung masa nak naikkan ikan. Kalau candat sotong ni tak payah nak ganas-ganas bertarung nak naikkan sotong. Mau putus nanti tentacle/janggut sutun tu nanti.

Alhamdulillah la masa aku belajar (alamak.terasa macam da lama abis belajar plak) sempat la jugak aku merasa mencandat sotong ni 2 kali.. First time pengalaman masa trip untuk subjek Kerja Lapangan..Mencandat dekat dengan kawasan Pulau Redang..Masa tu bodoh-bodoh lagi pasal candat sotong ni..Aku rasa aku dapat jugak sotong masa tu, tapi tak ingat dapat berapa ekor..Aku rasa la...

Kali kedua ni plak aku pergi sendiri dengan kawan-kawan aku..Sorang member ni yang jadi program manager, dia yang cari bot, dia jugak cari peserta yang nak join mencandat.

Jadi pada hari yang ditetapkan, maka bertolaklah aku ke Seberang Takir. Kami naik bot dari jeti Seberang Takir dalam pukul 6 petang lebih. Haaa..peringatan kepada sesape yang mabuk laut, yang rasa-rasa akan mabuk laut atau tak pernah naik bot, elok la makan pil mabuk laut sejam sebelum naik bot. Sebab apa? Sebab ketidakseronokan akan berlaku sebab bagi sesiapa yang mabuk laut tu kompem tak kan rasa nikmat mencandat sotong. Sebab korang akan terbaring lesu tidak berdaya.

Cakap banyak pon tak guna... Korang tengok la gambar yang ada...

berapa punya padat daaa..
sape tau nama rumput ni?






mastermind ekspedisi mencandat
ritual tarian candat
control~...control~..

bouncer Kg Pisang

divemaster..*p/s :-lesen bila mau siap daaaa.....

gewang candat
rekod sotong paling besar..ghehe
xmuat kot nak masuk bekas Mr Potato..
mastermind pegang rekod sotong paling banyak
megi sotong..sotong segar dari laut beb
masing-masing da start mabuk laut dah..haha
yang ni da xlarat lagi dah..
-----------------------------------------------------------------------------------------

Lepas dah lama xupdate ni aku tak janji, tapi akan cuba update lebih kerap. Sebab banyak lagi gambar yang tak dikongsikan lagi. Till next entr, adios...

9 comments:

  1. best gler..xde pun pengalaman mencandat sotong..cuma waktu survival laut kt bidong tertangkap sotong..cun lh master mind..

    ReplyDelete
  2. jadi ape lagi..arrange la dgn member2..ajak g ramai2 baru best...

    ReplyDelete
  3. Nur Kasih :
    Lagi enjoy makan sotong celup tepung..

    Luvpinkja :
    Kene ke ajak ko?haha

    ReplyDelete
  4. kok gedi temen sotong nang kono??
    kapan arek lungo meneh? arek miluuuuuu...!!!

    ReplyDelete
  5. aik..lepas lama ilang ko terus pegi tngkp sotong plak da weh? haha..mcm best je..ak jgak yg reti makan je..hahah

    ReplyDelete
  6. blog tips kurus :
    bulan 5 iki cadang arek lungo neh..hehe

    Indah Mulya :
    tu la ko xbgtau bila balik malaysia, klu x aku simpan sikit sotong untuk ko..hahaha

    ReplyDelete
  7. best giler dean..xajakk!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...