Pages

::-Klik Gambar Untuk Magnify-::

Thursday, January 13, 2011

BLOGGER GEGARKAN 'U'



Kali ni aku nak join segmen dari abang ben. Untuk blogger-baru nak naek macam aku ni rasenye ramai kenal ben ashaari. Macam-macam segmen ada dalam blog dia. Tapi satu pon aku belum pernah join. Banyak jadi silent reader je sebelum ni. Tapi kali ni bile abang ben kate nak buat segmen "Blogger Gegarkan 'U'" aku tetibe rase tertarik nak join. Sikit je soalan nak kena jawab. Sape yang nak join segmen ni boleh pergi jenguk blog Ben Ashaari


Belajar di Universiti Malaysaia Terengganu. Sebuah 'U' tepi pantai, ada kawasan bakau. Amik jurusan Sains Samudera. Semester 6, tahun akhir.
Selalunya dialog ni mesti muncul bile orang tanye aku belajar ape...
Penyoal : amik course ape?
Aku : sains samudera
Penyoal : haa??sains ape?
Aku : sains marin
Penyoal : ?? (buat muke blur)
Aku : sains laut
Penyoal : oooo...
Aku : =_="

*janggal sangat ke perkataan samudera?

Aku berasal dari Johor Sembilan. Sebab ape Johor Sembilan?? Mak ayah aku dari Johor, aku lahir pon kat Johor, tapi dari den kocik sampai den bosar den duduk kek nogori. Sobab tu la den ni orang Johor Sombilan. (sila sepak kalau tak suka lawak ni)
Tahun ni umur masuk 22 tahun. Dah hilang status teenager dah.

Sebab ape aku amik jurusan Sains Samudera?? Sebab dia best.. Belajar macam-macam pasal laut. Kita kan duduk kat darat, jadi aku nak tau ape yang ada dalam laut.. kenapa laut warna biru.. Kenapa laut masin, lori garam jatuh dalam laut ke.. Sebab laen aku pilih jurusan ni plak sebab dulu mase matrik pernah buat research pasal jurusan ni dan nampak jurusan ni ada bidang pekerjaan yang luas. Nak kerja kat darat boleh, nak kerja kat laut pon boleh

Sekarang ni target nak kerja dengan Agensi Penguatkuasaan Meritim Malaysia (APMM). Tapi mak pulak macam berat nak bagi kerja jauh-jauh. Doa-doa la mak bagi mintak kerja dengan APMM nanti. Boleh merasa jadi Leftenan.

44 comments:

  1. samudera rumah sukan waktu sekolah dulu..rumah biru :)

    ReplyDelete
  2. memang janggal la perkataan samudera tu... ngeh3...

    thats mean dean asal johor la... huhu...

    22 dah ilang status teenager eyh...? camtu taknak ngaku 22 tahun la lepas ni.. ngaku 21 jek sentiase.. haha...XD

    ReplyDelete
  3. nazirah : nasib baek ada jugak pernah dgr perkataan samudera..huhu

    nieza : tapi membesar dengan jiwa negeri sembilan..hehe.. 21 pon da kire ilang dah teenager, sbb umo bukan dalam golongan teen...nineteen umo last teenager..haha

    ReplyDelete
  4. ceh... takpe2... tgk muke nieza, org tetap anggap nieza teenager... awet mude gitu... baahahahaha...XD

    ReplyDelete
  5. huhu . hilang status teenager dah erk?
    skang baru 19 . taun depan da hilang status jugak ke? haiyoo
    huhu

    salam kenalan yer

    ReplyDelete
  6. wawa datang jalan-jalan sini.jomlah singgah blog wawa :D

    ReplyDelete
  7. salah satu dilema pabila mengisi job application online...jarang ada sains samudera..terpaksa letak lain2...memang dianaktirikan....

    ReplyDelete
  8. wow..den mmg asal org nogori. :)

    ReplyDelete
  9. tak reti berenang boleh amik sains samudera ni tak??
    hehe
    neway, salam kenal :)

    ReplyDelete
  10. adik niesz pon kt umt gak..amik ekonomi sumber alam..

    salam kenal..:)

    ReplyDelete
  11. nak msk ke tak? nanti ckp mende same cam ko.. ~~~sigh~~~

    ReplyDelete
  12. lalala di sini jenguk2 tgok budak u amek sains samudera. hehe

    ReplyDelete
  13. G.Luck dear.. muda lagi tu!.. erm, sis pu3 dtg sini kasi gegar kat Blog nie.. and kasi meriah followers awak tu..

    meh singgah ke blog sis pu3 ya..

    http://ainblogger.blogspot.com/2011/01/blogger-gegarkan-u.html

    ReplyDelete
  14. waa..nak jadi orang laut ea. bola dgar bab marin ni, terus tringat kat member yg mamek meki marin kt utm.

    papepun, all da best k. salam kenal;)

    ReplyDelete
  15. mesti seronok kan blaja pasal laut...hm...kenapa air laut masin eh?jgn marah...siyes nak taw..

    ReplyDelete
  16. nieza : muke awet muda..umo yang tak awet muda..:P

    aienz : xpe ilang gelaran teenager, yang penting jiwa teenager..hehe

    najwa : selamat datang

    kuyie : sabo jela bro..suatu hari nnt kite akan jadi gah dimata dunia

    lulu caldina : thanks ^_^

    sab : ekau nogori bolah mano?

    yaya : xreti berenang bleh blaja berenang kat sini..ade kolam renang baru siap

    yanee : aipp..belom jadi leftenan lagi..hehe

    LPLH : ko join je..nak senang copy paste jela aku punye

    sayangku : selamat datang..(rase macam tgh borak dgn kekasih plak)

    puteri : ye muda lagi..blom masuk golongan warga emas..haha

    nur mudrikah : jadi orang laut xpe..jgn jadi orang utan..kene anta ke zoo plak nnt

    alisya : penjelasan yang riskas adalah kerana sungai membawa bersama mineral yang ada di darat ke laut.semua mineral terkumpul di laut menyebabkan laut jadi masin

    ReplyDelete
  17. JOHOR SEMBILAN

    so nk ckp blogger dr johor ke n9
    sila pilih satu...ngehehe~~~

    kaloi dtg renang-renang
    samuderaa katenyer yer

    ReplyDelete
  18. ooohhh..sains samudera kaa
    br ku tahu..
    bgs gak mende ni,mndedahkan ape yg kita tak taw..hohoho..
    ke ak je yg tak taw?hahah

    ReplyDelete
  19. sebelah je..hihi..sy kat unisza..duk pun kat n9..Singgah sini jom singgah belog sy…hihi

    ReplyDelete
  20. ku izzati : memang best..banyak jalan2..hehe...

    novelgurl : ape yang xsusah??sume bnda nmpk susah kalu kte xtau :)

    indah mulya : memang bagus..dapat menyelam dlm laut..hehe

    nelly : tgh xd gambar join segmen jela

    cik siska : laa..jiran u rupenye..ntah2 rumah pon xtak jauh..hehe

    ReplyDelete
  21. esok pg umt! hihi...n9 kat pedas la..kamu?

    ReplyDelete
  22. kyna dtg sggh snie..bce entri..follow yerk

    ReplyDelete
  23. biase nmpk word tu dlm peta je..
    xsgka di gunakan utk namakn kos..
    hehe =p

    p/s : Persahabatan Itu Pemanis Hidup

    ReplyDelete
  24. wah, marin! laut mmg best..
    btw, all da best ok! ^_^

    ReplyDelete
  25. kyna : selamat dtg

    nasuha : ade ke??igt xpernah nmpk langsung.hehe

    azri : memang best...berjemur kat pantai sampai gelap..gheeh..thanks

    ReplyDelete
  26. naseb bek sains samudera,, kalo sains nautika..?? huhu

    ReplyDelete
  27. serinditMERAH : sains nautika rasanya bnyak blaja polisi laut rasenye..xpasti plak

    ReplyDelete
  28. salam2 dr uum. den nogori gak. kek pajam. taw? hehe ^^

    sudah folo ;)

    ReplyDelete
  29. sye bdk polymer tech.
    awk tahu?
    hehe
    kalo ckp polymer mst kena xplain balek.
    pnt nk xplain.
    sng cite getah & plastic. huhu
    ;)

    ReplyDelete
  30. nsmloveat : pajam kek mantin kan??ehehe

    amylaina : ikatan polimer tau la..hehe..kalau getah orang kampung paggil lateks..hhehe

    ReplyDelete
  31. moga dapat menjadi leftenan nanti.. amiin... ^__^


    amik kos nie kena pandai berenang ke? hehe

    ReplyDelete
  32. cik aien : amin..ade je yang xpandai berenang..tuan blog ni pon bukan pandai berenang sangat pon..haha

    ReplyDelete
  33. hye, course sains laut ni nnt boleh kerja ape, bnyk pmntaan kerja tak ? klau amek kos ni kan, boleh kerja bhgian oil and gas ke ? thnks for the info. sye lpsan matrik tgh survey2 kos :)

    ReplyDelete
  34. Alia : kalau betul minat nak kerja bahagian oil and gas lebih baik amk kos marine engineering.. ataupon amik kos chemical enginering.. Sebab kos marine science ni lebih kepada marine research..

    ReplyDelete
  35. hi..sains samudera susah x..kos ni mendalam tentang ape?bidang kerjaya apa yg sesuai ngn kos sains samudera?

    ReplyDelete
  36. babe...aku dapat sains samudera kat umt..bru lepas pengumuman upu tadi..hahaha..ramai kawan ckp..nanti kau nak kerja apa? mintak pencerahan bro..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...