Pages

::-Klik Gambar Untuk Magnify-::

Thursday, January 6, 2011

Menembak, Kawan Baru, Panning

Sejak kebelakangan ni memang rase terseksa nak upload gambar. Tak tau la kenapa dengan internet ni. Mintak kene hentak ke dinding gamaknya. Arini pon da lebih 5 jam rasanya cube nak upload semua gambar ni. Mintak maaf la kepada sesiapa yang jenguk blog ni selalu tapi gambar baru tak ada. Ni semua salah dia, bukan salah aku (tuding ke router internet) Kalau ikutkan nak update blog hari-hari. Tapi semua gambar nak kene edit dulu sket-sket. Tak edit tak cantik, sebab aku ni blom pandai nak tangkap gambar yang superb tanpa edit.
3 hari lepas keluar "menembak" gambar kat sekitar Kuala Terengganu bersama Duan dan Ayie, 2 orang photographer yang aku kenal dalam blog. Mula-mula ingatkan nak tembak model, tapi model plak tak ada. Kalau ada sesapa yang nak jadi model sukarela boleh la bagitau. hehe.. Kami dengan hati yang terbuka menerima.

tengah tunggu Duan dengan Ayie, snap jap kat Dataran Shahbandar

Diorang sampai, kami ke area Pasar Payang. Ingat nak tembak gambar candid peniaga. Tapi semua peniaga da siap-siap nak balik dah

Aku tak tau kalau jambatan ni ada nama. Jambatan ni penyambung kawasan tepi Pasar Payang dengan Pulau Warisan


Tak tau kenapa, tapi nampak menarik plak dinding kedai ni

Mencari sesuap rezeki halal

Ada sesiapa tau ni bunga apa??


Ada sesiapa tau ni rumput apa?

Cuba edit guna lightroom

yearghh..mencilok di selekoh

Panning a.k.a pening

Panning a.k.a pening

2 gambar yang terakhir ni adalah benda baru yang aku belajar dari Ayie dan Duan. Aku penah tengok gambar panning ni, tapi aku tak pernak tau nama, cara dan teknik nak dapatkan gambar macam ni. Kalau tau nama boleh la jugak search pakcik google tanye teknik. Kire ni first try ever la orang kampung aku cakap. Gambar aku pon nampak tak sharp. Memang betul-betul pening nak buat panning ni. Adoii..

59 comments:

  1. next time ajak saya pi "menembak". nk belajar juga :)

    ReplyDelete
  2. boleh..tak salah pon..tapi blajar dengan Duan dan Ayie la..diorg lagi lame dah pegang kamera..ehehe

    ReplyDelete
  3. sukaaaaaaaaa!terubat hatiku diperantauan tgk terengganu ku syg.hehe :)

    ReplyDelete
  4. not bad lah pkcikk..hehe..niceee!
    akhirnya kuar jugak gmbonye..
    sepetang ak tgu kot..c,btapa baeknye ak..hahah

    ReplyDelete
  5. singgah..
    wah.. nice panning.. huhuhu.. pernah gak terai shoot panning ni.. tapi skali je jadinya.. huhuhu..

    btw..nice pic.. =]

    suka gak tgk pic dinding tu..
    sangat berseni di mata ini... hahaha..

    ReplyDelete
  6. ecah: semua ni jasa cik canoniah..hehe

    azie: cepat2 balik ganu..bleh jadi model sukarela

    indah mulya: bagus..aku suke ko,err..mksd aku attitude ko..hehe

    ReplyDelete
  7. Faaein: Panning tu antara y berpuluh2 kali amik..tu je antara yang jadi..kene berlatih lagi..hehe..btw...tq

    ReplyDelete
  8. hua....cntik semua snap pic tu...huahua jeloz kasi ajar erk nk ajar pkai apo?kamera cmtu tu pon lum dpt cekau huahua..tidak...hukhuk sungguh pndai kamo shot pic...i like leh ajor efa edit2 pic lah yerp sifu eceh

    ReplyDelete
  9. xd ape pon nak di jeleskan..ramai lagi bleh snap lagi hebat..lagi jeles dgn diorg..nak senang edit guna photoscape je

    ReplyDelete
  10. ea gamba keta tu smart ah..haha

    ReplyDelete
  11. kene belaja ni. panning ek. nanti aku google. thanks bro!

    ReplyDelete
  12. aah..panning..nak kene banyak kalau baru blaja buat bende ni..try la buat

    ReplyDelete
  13. nice photo..agak² kalo gua pakai vga camera phonene bleh ke wat panning???

    ReplyDelete
  14. aku yakin ko boleh buat guna kamera vga..sbb aku yakin senior aku mampu buat pa saja..=P

    ReplyDelete
  15. cntik2 gambar nya..
    pndai amek ..

    ReplyDelete
  16. salam ziarah sini..
    cantik2 gambar. awan biru yg suka tu..

    ReplyDelete
  17. nelly: tq..baru nak blaja lagi ni

    nurr kasih: tq..gambar2 kamu pon cantik

    ReplyDelete
  18. nice shoot woo,,
    gambar 1 let me guess ur setting
    ISO-200
    AP-F16
    Shutter-1/160

    betul ke??

    btw suka gambar close up,, ^^

    ReplyDelete
  19. peergghhh! cun gilesss gmbr ;))
    ;D
    nnty lpas ujan..amek la gambar pelangi kt awan yeee

    ReplyDelete
  20. adii: u got one right..! iso-200 AP-f7.1 shutter-1/1250...gambar tu da edit sket..lagi suke makro..tapi skg cume ade kit lens..

    laskar: knp xleh nak bkk profile??blom penah cube amik gabar pelangi..ada peluang nak cube jgkk.hehe

    ReplyDelete
  21. wahhh waktu ni tengah hari ke smpai shutter tembak 1k,, pehh,, hahaha nice try,, samo la kita kit lens jeq,, hehe,, 135mm manual lens not manual focus use adapter try it,, u will satisfied,, ^^

    ReplyDelete
  22. wah... nice... teringin nak blaja tembak2 nih.. tp DSLR pun takde lg.. huhu..

    ReplyDelete
  23. wah.. tapi best bila dapat ambil kan?

    teringin nak uat.. tapi maleh btul.. huhuhu..

    ReplyDelete
  24. adii: memang tgh panas terik..matahari memancar tanpa filter..haha..skg ni pakai jela dulu ape ada..ada duet nnt bleh la beli laen.

    nieza: blaja tembak gune compact la..xsalah pon..yang penting idea dan kreativiti..cube tgk blog ni..gune compact je http://zarinismail.blogspot.com/

    faaein: cube la amik untuk prjek 365 2

    ReplyDelete
  25. huhu... compact pun dah nazak.. memang cadang nak beli DSLR... tunggu duit dah cukup baru beli... hehe.. thanx bg link tu..^_^

    ReplyDelete
  26. welcome...kalau kreatif xkesah la compact atau dslr..mesti bleh amik gambar yang cantik..=)

    ReplyDelete
  27. CANTIK!!! 2 thumbs up! (^_~)
    thanks for visiting my blog too...
    hmm before ni, amk 2 & 3 creadit hours...campur2...
    tp start semester 6 smpai semester 8...sume 3 creadit hours...fuhhh~~~(-_-),,,

    ReplyDelete
  28. area tganu ek??










    leh laa amek u punye servis next tym..













    shoot shoot shootttt.t..grrr

    ReplyDelete
  29. zaty rasa yg gmba bunga tu bunga tahi kambing kot, haha
    bunga tahi ayam lain, :D
    suka tgk gmba kereta tuuuuu

    nti tlg capture gmba raksasa, tlg tlg. hehehe

    ReplyDelete
  30. nak beli kamera..
    duit kat bank pon ayah yang masukkan..
    maklumlah bawah umur lagi...
    hehe..
    x pela...tgok2 gmbar kat blog awk pon jadi laaaaa.........
    memang chantekkk...

    ReplyDelete
  31. nice shots..! tpi memang pening aa tengok yang panning tu.. @__@

    anyway, semlm pon internet rumah tetibe putus smpi laa tdi bru bole. jom hentak diorang same2 kt dinding >__<

    ReplyDelete
  32. zaraa: thanks sbb dtg sini jugak..kat sini lagi bnyak subjek 3jam kredit..y 4jam kredit pon ada

    misz molecule: nak servis untuk apa??kawen ke??gehehe

    ReplyDelete
  33. ZATY:- bunga taik raksaksa kot..haha

    SHY:- thanks

    KOD_OX:- jimat2 la wet yang ayah bank-in kan tu..

    AZUREEN:- bukan takat hentak kat dinding..da kene sepak terajang dah..haha

    ReplyDelete
  34. setiap kali dtg blog ne...nak kate CANTIK. tu je..xtaw nk taip pe lg..sebab sgt superb gambarnye....wuuu

    eceh =p

    ReplyDelete
  35. wahhh3. best cuci mata tgk gbr kat sini. nice shoot dude..! update selalu ek.. hehe :)

    ReplyDelete
  36. wowww!!!!
    awan biru plg chanteqqq~~
    keep it up! keep it up!
    niceee entry! :)


    p/s: do check inb0x fb yerp.thnxx!

    ReplyDelete
  37. nice shot bro ;)

    www.lenseNroses.com

    ReplyDelete
  38. aku rasa mcm btol2 dh jatuh cinta ngan DSLR..
    tp x mampu lg nak beli.. wuwu...
    jeles tgok gmbr2 chantek...

    ReplyDelete
  39. wa~ tb2 rse bumi tganu indah dgn photoshoot awk ni.. nice2~

    ReplyDelete
  40. salam bro..
    gambar panning tu lagi cantik klu shoot bila kereta ada dlm viewer penuh..dan bukan dari rear angle. gmbr tayar tu blur.
    apa speed guna?
    apperture?

    btw.
    nice juga gmbar tu.

    oh, ada lagi..guna DSLR?
    saia cadangkan guna kamera analog/SLF filem dulu. dgn SLR boleh belajar basic penuh.
    bila mahir, boleh guna DSLR terus.

    ReplyDelete
  41. huhuhu.. senang jak tu.
    cari point yg lurus. then pasang tripod. zoom lense ikut suka.
    speed sama apperture tu semmart sudah. rear sikit kamera, and follow kereta tu. shoot bila sampat 90darjah, last follow kereta, tarik ke 90darjah semula.

    oh,bro. try depth of filth sudah?

    ReplyDelete
  42. Fxysche Nas > ececeh..mane ada sampai superb..nak banding dgn photographer gambar kat sini takat celah gigi je..

    luvpinkja > nak update ari2 tak mampu T_T

    :: farah :: > tgh2 musim ujan kat sini payah nak jumpe langit macam ni...hehe..da bls msg

    anamizu > kat mana2 pon bleh nampak awan yang cantik bila cerah

    fazil > thanks bro

    Solihin Zubir > guna kamera compact da cukup untuk beat gambar2 dlm ni..hehe

    Cik Reena Tan > tengok dengan mata sendiri lagi cantik

    GematriA™ > susah nak kejar kereta control ni..laju sgt..ni pon nak cepat, da nak magrib masa ni..iso400, f5.6, 1/60sec..berapa harga SLR? yang ni pon kumpul wet ptptn nak beli ni

    ReplyDelete
  43. saia cadangkan canon eos 88 atau eos 300.
    rm 800-1300

    lg menarik klu berani cuba nikon fm 2. atu fm10. fully manual.
    bt masa sekarang nda taw harganya. tp masa saia bli fm10 sekitar rm2000 utk set.

    ReplyDelete
  44. nice shoot!!

    teringat zaman kite main kereta control dulu..kite ade 3 bijik taw...tp skrg sume da ilg... :(((

    ReplyDelete
  45. alamak: duet ptptn yang tinggal cukup untuk abeskan semester last..xbleh la kot nak beli lagi..

    ~eZmALiZa~ > wow..bnyaknya kereta kontrol..kecik2 dulu x mampu nak beli kereta control tu..beli kereta

    ReplyDelete
  46. fuyooo macam kereta lumba betul2 je bila tgk balik.... wow!

    ReplyDelete
  47. wuuu..gamba pintu kaler ijau 2 kegemaran saye! ^_^

    ReplyDelete
  48. Isteri Yang Comel > tq, masih banyak nak diperbaiki..hehe

    cik ain > kalau kereta lumba betul2 xberani nak duk dekat..amik gambar dari jauh jela..hehe

    aleen aiden > same la..hehe..pintu belakang kedai kat kawasan kampung cina ni

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...