Pages

::-Klik Gambar Untuk Magnify-::

Monday, January 17, 2011

Kerana Ombak Setitik, Rosak Pantai Sebelanga

*entri kali ni tak boleh magnify

Petang tadi lepas menghantar memory card aku kepada Sifu Photographer untuk dirawat. Aku tak tau la apa masalah Mr. Memory kerana Cik Canoniah tiba-tiba suruh format beliau. Kerana sayang aku turutkan perintah Cik Canoniah ku sayang. Abes hilang gambar aku join amazing race kat KL bersama Jemba. Nasib baek Sifu kate boleh tolong dapatkan balik gambar-gamabr tu. Pasal amazing race tu aku akan cerita laen kali sebab entri kali ni aku nak cerita pasal pantai. Sapa suka pergi pantai? Angkat tangan..yang bulu ketiak panjang tu jangan mengada-ngada angkat, aku tarik bulu ketiak kau nanti baru kau tau. Lepas menghantar Mr. Memory, aku memberjalankan diri aku ke pantai untuk tengok awek cun amik angin. Sebelum sampai pantai aku dah dapat rasa angin dari laut yang menyegarkan. Sekali sampai kat pantai aku tengok ombak tengah memukul pantai dengan rakusnya. Hakisan yang sememangnya dah teruk kat kawasan ni menjadi semakin teruk.

Jadi aku pon roger En. Line Hitam Line Putih suruh datang pantai. Dengan sepantas raksaksa beliau datang dengan raksaksa merah. Kalau die tak datang mane plak aku nak dapat gambar. Semua gambar untuk entri kali ni diambil oleh beliau.

yang tiang dua tu bukan kubur, tapi dulu tempat nelayan tunggu orang dari laut balik

dulu jarak dari gigi air ke tempat menunggu ada dalam 10 meter. tapi sekarang dah dalam air

nelayan gelisah memandang. tempat diorg berdiri dulu adalah jalanraya, dah kene makan separuh dek ombak

pokok pon da banyak yang tumbang

keganasan terserlah

dah tak cantik lagi dah pantai ni

tak lame lagi abes la chalet tu

Sebagai salah seorang Marine Sciencers yang belajar mengenai arus dan longshore drift, aku menyalahkan projek pemanjangan landasan Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Mahmud. Menurut sumber projek ni sebenarnya tak mendapat kelulusan penilaian alam sekitar (EIA), tapi projek tetap diteruskan. Kesannya, hakisan sepanjang pantai Tok Jembal. Nelayan-nelayan di kawasan ni turut terjejas sama bila pantai terhakis. Sampai bile hakisan akan berlaku? Sampai kiamat pantai dah abis pasir agaknya.

MENGAPAKAH SEMUA INI HARUS BERLAKU..

NOTE : Kalau nak tengok vidoe pasal pantai ni pergi tengok kat blog Encik LPLH

27 comments:

  1. wuhuuuu bestnya g pantai~huhu

    ReplyDelete
  2. best ape kebenda kalo macam tuh....masa gua memula bertandang ke sana...perghhh~ sekarang????

    ReplyDelete
  3. uiks,teruk smpai camni sumer...teruknyer...dah lma xpegi,xsangka jadi camnih..

    ReplyDelete
  4. hm. kesian pantai tuh. tsk. tsk =_='

    ReplyDelete
  5. salam bro....

    amik iktibar dari sume kejadian Allah tu bro...

    tgk la kt situ..sedangkan pantai yg besar tu pun boleh berubah..

    inikan plak hati kite manusia yg kecik ni...

    ReplyDelete
  6. salam bro....

    amik iktibar dari sume kejadian Allah tu bro...

    tgk la kt situ..sedangkan pantai yg besar tu pun boleh berubah..

    inikan plak hati kite manusia yg kecik ni...

    ReplyDelete
  7. anne : best kalau xd ombak macam sekarang..wuuu..

    aziera : mmg nampak xselamat..kalau ikan berenang pon bleh lemas agaknye

    kuyie : same la..mase first sem dulu dgn bersahaja aku mandi laut

    ijatnuar87 : duk ganu ke??skg ni mmg da teruk dah..jalan kat tepi pantai da separuh hilang

    pinky2 : sian nelayan2 kat situ..

    @mel : salam bro..betul tu..ni la jadinye kalau manusia cuba nak ubah rupe bumi ni..Allah bleh ubah balik dlm sekelip mata je

    ReplyDelete
  8. kesiannye...mak teh ML kate, KLCC tu pon xdapat kelulusan..tapi dorg buat jugak.Hari2 mak teh cakap ade gegaran.So ,nanti kalo tumbang tetibe klcc tu xheran r..hihi

    ReplyDelete
  9. wahh,,, cantek gambar pantai tu,, bestnya mata memandang,, ^^

    ReplyDelete
  10. dats d only pantai yg ak takkan pegi..hahahha..kuat gila ombak!

    ReplyDelete
  11. lor apasal plak laut tu jd cmtu?rosak alam sekitarnya ish2...mcm2..

    ReplyDelete
  12. pantai tok jembal kt mane ek? klo teluk ketapang tahu la.. my feveret port berguling2 ngn kwn2 tuh.. ekeke..


    miss pantai so much~ T__T

    ReplyDelete
  13. sygnya pantai tu... beginilah klu manusia x mengikut peraturan. alam pula yg menjadi mangsa huhu..

    ReplyDelete
  14. miszlullaby : camne mak teh ML bleh rasa gegaran??die kerja kat KLCC ke??bahaya betul...

    adi : pantai dah xcantek dah

    lionteen : dah tahap tragis dah

    indah mulya : dulu ok je ombak kat situ..landai je pantai..aku mandi dlm 7 meter ke laut pon baru paras pinggang

    efa : sebab tambakan untuk landasan kapal terbang dah halang arus air laut

    cik @ien : pantai tok jembal tu lepas pantai teluk ketapang kalau dari bandar

    nurr kasih : betul, sebab tamak alam yang jadi mangsa

    ReplyDelete
  15. pntai tu dh mmg teruk... tentu sbb monsoon.... tu psl lg teruk, huhu

    ReplyDelete
  16. Uh teruknya.. tengok gmbr pn jadi la kan. haha

    ReplyDelete
  17. batu : monsoon da nak abes

    bobiedanbad : sian nelayan jgk

    fatin : aiseh..bukan jauh sgt pon nak g pantai

    ReplyDelete
  18. makin mengganas ombak tu...
    nice photo..

    ReplyDelete
  19. petang semalam ok je ombak..semua foto ni kredit kepada Line Hitam Line Putih

    http://lineputihlinehitam.blogspot.com/2011/01/pantai-ku-mengganas-sob-sob.html

    ReplyDelete
  20. ombak jahat! ombak jahat! ombak jahat! ombak jahat!

    ReplyDelete
  21. rajinnye g snap gmbr kat pantai tok jembal

    ReplyDelete
  22. nie lah namenye selfish.. tak pikir org laen ssh sbb tindakan diorg. haih

    ReplyDelete
  23. pehh... gambar yg last tu.. memang jap lg abis la chalet tu...

    cuak gak ni tgk.. kang lame2 semua tenggelam lam air...ermm..>.<

    ReplyDelete
  24. bob : sungguh jahat ombak itu...

    ina : alang2 lalu, snap la sekali

    azureen : betul2..diorg ni "jualikan"..kesian kat nelayan situ

    nieza : tu la pasal..lame2 nnt UMT plak tenggelam

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...